logo

Søk

Kaos da kassaloven ble innført i Sverige

Første del av den norske kassaloven, som trådte i kraft 1. januar 2017, bygger i stor grad på det som ble gjort i Sverige i 2010. Innføringen av den svenske kassaloven førte til kaotiske tilstander blant både leverandører, forhandlere og brukere. Det forteller adm. dir. Thomas Karlsson (bildet) i Datorama.

 

Den norske kassaloven (Kassasystemlova) innebærer at alle kassasystemer som tas i bruk i Norge etter 1. januar 2017 må være godkjent av leverandør med en egenerklæring til Skatteetaten om at systemet følger loven og tilhørende forskriften, samt at alle bokføringspliktige selskaper må ha tatt i bruk slike kassasystemer innen utgangen av 31. desember 2018.

Se Skatteetatens liste

 

Daglig leder Tore Sjøvaag i Finn Clausen POS Systemer estimerer at det finnes omtrent 100.000 salgspunkter i Norge hvor et kassasystem registrerer salget. Som vi tidligere har skrevet må omtrent halvparten av disse enhetene oppgraderes, mens resten må byttes for å tilfredsstille kravene i den nye kassaloven.

 

Antok 250.000 kassasystemer

I Sverige ble kassaloven (Kassaregisterlagen) vedtatt sommeren 2007. Store deler av det norske regelverket er basert på det svenske, og formålet er det samme - nemlig å forhindre svart omsetning og samtidig sørge for like konkurransevilkår for næringsdrivende. 1. januar 2010 ble kassaloven innført i Sverige. Det gikk ikke akkurat knirkefritt.

 

- I Sverige ble det antatt at cirka 250.000 firmaer ble berørt av den nye kassaloven, og bransjen hadde kun 15 måneder på seg til å levere nye kassasystemer til alle. Det var en konsekvens av at godkjenningsprosessen ikke var i gang før høsten 2008. Dette tilsvarer cirka 16.700 enheter i måneden, og i en normalmåned er tallet cirka 120. Det sier seg selv at det hadde vært en umulig oppgave, sier administrerende direktør Thomas Karlsson i Datorama.

 

Datorama har agentur på kassasystemet Sam4s og distribuerer både Sam4s- og Omega-kassasystemer i Norge via Finn Clausen POS Systemer.

 

Kaos

I slutten av november var Karlsson fra Datorama til stede på Finn Clausen POS Systemers årlige forhandlersamling, denne gangen arrangert på Kringler Gjestegård like ved Gardermoen. Rundt 40 personer fra bransjen var til stede for å høre Karlsson fortelle hva som skjedde da kassaloven ble innført i Sverige.

 

- I Sverige var det veldig mange som ventet altfor lenge med å bytte ut eller oppgradere kassasystemene sine, blant annet som følge av mangelfull informasjon fra skattemyndighetene og kort tid på å levere godkjente kassaapparater. Det førte til kaotiske tilstander blant både leverandører, forhandlere og brukere rundt årsskiftet 2009/2010, sier Karlsson.

 

Tore Sjøvaag presenterer hovedlinjene i det som kalles «Den norske kassaboomen» foran en lydhør forsamling av forhandlere.

 

Under halvparten er registrert

Han forteller at i Sverige må alle sluttbrukerne selv registrere sine godkjente kassasystemer hos Skatteverket. I Norge er det leverandørene som sørger for godkjenning av kassasystemene, og dermed garanterer overfor både forhandlerne og brukerne at de følger Kassasystemlova.

 

- Dette fungerte ikke spesielt bra i Sverige. 12 måneder etter innføringen av loven var drøyt 90.000 kassasystemer registrert, og i dag er tallet oppe i cirka 120.000 -  altså under halvparten av de antatte 250.000, sier Karlsson i Datorama.

 

Selv om Datorama økte sin markedsandel fra 16,5 til 35 prosent i forbindelse med innføringen av den nye kassaloven, mistet de en del gamle kunder fordi de ikke rakk å behandle alle utålmodige forespørsler.

 

- Hele bransjen opplevde et voldsomt trykk på kort tid, og det førte blant annet til at mange forhandlere dumpet prisene og at en del solgte falske ordrer til kundene. Dessuten var brukerne så desperate at enkelte ble lurt med ikke-godkjente kassasystemer eller slurvete installasjoner, mens andre tok til takke med det som var tilgjengelig og måtte bytte system etter en stund, forteller Karlsson.

 

I Sverige fikk mange grupper unntak fra loven, noe som bidro til en halvering av salget i forhold til de opprinnelige estimatene. I Norge er det ikke ventet at noen større grupper får slike unntak fra loven. Er du som sluttbruker pålagt å ha kasse i dag, må du forholde deg til Kassasystemlova innen utgangen av 2018.

 

Tror ikke det samme skjer i Norge

Tore Sjøvaag i Finn Clausen POS Systemer mener det samme kaoset kan unngås i Norge ved innføringen av den nye kassaloven.

 

– I Sverige var det ingen straff for de som solgte ikke-godkjente kasser, og brukerne satt igjen med problemet. I Norge er leverandøren like ansvarlig som brukeren. Hele regelverket som regulerer funksjonene på kassene er allerede klart og kjent, i god tid før den endelige fristen 31. desember 2018. Litt kaos kan det nok bli helt opp mot fristen, men for de som er tidlig ute skal dette gå veldig fint. Vi jobber nå intenst med å informere kundene om den nye kassaloven og følgene av den, og det samme kommer Skatteetaten og andre aktører til å gjøre, sier Sjøvaag.

 

Han forteller at Finn Clausen POS Systemer har fire kassaapparater som garantert tilfredsstiller kravene i den nye kassaloven: Omega og Omega Lite, samt Sam4s ER-265EJ og Sam4s NR-510.

 

Omega Lite er et kassaapparat som garantert tilfredsstiller kravene i den nye kassaloven. 

 

Sjøvaag oppfordrer alle som benytter kassasystemer til å sjekke om deres system tilfredsstiller kravene i den nye kassaloven eller kan oppgraderes til å gjøre det.

Publisert 6. februar 2017

- Selv om både vi og andre forhandlere er godt forberedt på stor etterspørsel, bør man ikke vente for lenge. Da havner man fort langt bak i køen ved behov for oppgradering eller bytte, og det kan bli vanskelig å sikre seg leveranse i tide. Det er viktig å huske at man kan bestille tidlig for å sikre seg, men likevel vente med å bytte, sier Sjøvaag.

 

Kontakt oss gjerne for mer informasjon om kassaloven, eller for å bestille kassasystemer som garantert tilfredsstiller kravene i den nye loven:

Tlf: 22 63 50 00 - velg salg
E-post: salg@finnclausen.com

Viser fra 1 til 10 av totalt 23 artikler

Her finner du oss:

Vi holder til på Brynseng. 
Kom gjerne inn for en visning i vårt 
showroom.
 
Finn Clausen POS Systemer AS
Tvetenveien 32 (2. etasje)
0666 Oslo
 
 
 
Telefon: +47 22 63 50 00
Mail: salg@finnclausen.com
 
 
 

Følg oss: